Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Parabens


Πολλές από εσάς, όπως και εγώ θα αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα parabens που τα βλέπετε συχνά σε διάφορα πουδροειδή κυρίως καλλυντικά, όπως και σε σαμπουάν και άλλα. Η απορία μου αυτή ξεκίνησα απο μια συζήτηση στο facebook που είχα με μια κοπέλα, η οποία μου τα ανέφερε. Έτσι και εγώ έψαξα για αυτό το θέμα για να είμαι σίγουρη τι εστί paraben. Η συγκεκριμένη ανάρτηση θα κάνει αναφορά τόσο στο τι είναι τα parabens οσο και στο αν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για καρκινογενέσεις στον οργανισμό.

Τι είναι τα parabens;

Ta Parabens είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά σε καλλυντικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αυτές οι ενώσεις και τα άλατά τους(propyl-paraben, methyl-paraben etc), χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο τους δράση. Μπορούν να βρεθούν σε σαμπουάν, εμπορικές κρέμες, τζελ ξυρίσματος, τα προσωπικά λιπαντικά, τοπικά / παρεντερικά φαρμακευτικά προϊόντα, σπρέυ μαυρίσματος ψεκασμού,προϊόντα μακιγιάζ, και οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιούνται επίσης ως πρόσθετα τροφίμων.
Η αποτελεσματικότητά τους ως συντηρητικά, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος τους, τη μακρά ιστορία της χρήσης τους, καθώς και η αναποτελεσματικότητα ορισμένων φυσικών εναλλακτικών λύσεων, όπως το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (GSE), πιθανώς εξηγεί γιατί τα parabens είναι ενας τόσο κοινώς διαδεδομένος τρόπος. Φυσικά συντηρητικά μπορεί να θεωρηθούν το μαγειρικό αλάτι, η ζάχαρη, το οινόπνευμα, το μέλι και τα αιθέρια έλαια. Συμπληρωματικά μπορεί κανείς να μιλήσει και για φυσικές μεθόδους συντήρησης όπως είναι η θέρμανση, η κατάψυξη και η ξήρανση.

1.0-Η "οικογένεια" των parabens. 

Σχέση των parabens με τον καρκίνο.

Τα μέσα επίπεδα 20 ng / γραμμάριο parabens έχουν ανιχνευθεί σε ένα μικρό δείγμα 20 όγκων του μαστού. Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την αποδεδειγμένη ικανότητα κάποιων parabens να μιμούνται εν μέρει την οιστρογόνα, μια ορμόνη που είναι γνωστό ότι παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινωμάτων του μαστού, έχουν οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των parabens μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, και να καλέσει για την έρευνα σχετικά με το αν ή όχι είναι αίτιο. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης ΗΒ, μοριακή βιολόγος Philippa Darbre, ανέφερε ότι ο εστέρας που φέρει τη μορφή των parabens που βρέθηκαν στους όγκους αναφέρουν ότι προήλθε από κάτι που εφαρμόζεται στο δέρμα, όπως ένα αποσμητικό μασχάλης, κρέμα ή σπρέι σώματος, και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα βοήθησαν να εξηγήσει γιατί έως και το 60% όλων των όγκων του μαστού βρίσκονται σε μόλις ένα πέμπτο του στήθους,  στο ανώτερο εξωτερικό τεταρτημόριο, πλησιέστερα της μασχάλης δηλαδή. «Από αυτή την έρευνα είναι δεν είναι δυνατόν να πούμε αν τα parabens πράγματι προκάλεσαν αυτούς τους όγκους, αλλά μπορεί σίγουρα να συνδέονται με τη συνολική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια μεγάλη αιτία θανάτου των γυναικών και ένα πολύ υψηλό ποσοστό των νέων γυναικών χρησιμοποιούν αποσμητικά μασχάλης, νομίζω θα πρέπει να εξαγογηθούν σωστά, περαιτέρω έρευνες για τα parabens», λέει ο Philip Harvey, ένας εκδότης του Journal of Applied Toxicology, τo οποίο δημοσίευσε την έρευνα. Μια μελέτη του 2004 στο Northwestern University διαπίστωσε ότι μια προηγούμενη εποχή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με τη συχνότερη χρήση αντιιδρωτικών / αποσμητικών μασχάλης και προϊόντων για το ξύρισμα. «Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ των συνηθειών υγιεινής της μασχάλης και του καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο ανοσολόγος Δρ Kris McGrath , ο συγγραφέας της μελέτης.
Η έρευνα αυτή έχει τροφοδοτήσει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι τα parabens σε αποσμητικά μασχάλης και άλλα καλλυντικά μπορούν να μεταναστεύσουν στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στην ανάπτυξη των όγκων.

Δεν υπάρχει άμεση απόδειξη της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ parabens και του καρκίνου, όμως. Το 2005 έγινε επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων την εποχή εκείνη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "είναι βιολογικά αληθοφανής ότι τα parabens μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της κάθε οιστρογόνου με τη μεσολάβηση τους σε τελικό σημείο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα ή καρκίνο του μαστού» και ότι «χειρότερης περίπτωσης καθημερινή έκθεση στα parabens θα παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με την έκθεση σε φυσικό ενδοκρινικό ενεργών χημικών ουσιών στη διατροφή, όπως το φυτοοιστρογόνα δαϊδζεΐνη ». Τέλος, Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, επίσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η χρήση των καλλυντικών, όπως αντιιδρωτικά αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.
*Επίσης μπορεί να προκαλέσει και πρόωρη γήρανση.
Σήµερα έχει αρχίσει µια συζήτηση για τη βελτίωση των ιδιοτήτων των συντηρητικών των καλλυντικών, αλλά και για την κατανόηση των µηχανισµών αλληλεπίδρασης που έχουν µε τον ανθρώπινο οργανισµό. Η µέχρι τώρα αποκτηθείσα γνώση γύρω από το θέµα των συντηρητικών, θεωρητική και πειραµατική, σε συνδυασµό µε την όλο και αυξανόµενη οικολογική αντίληψη που παρατηρείται στους καταναλωτές αλλά και στις εταιρείες παρασκευής καλλυντικών, ανοίγει νέους δρόµους στην έρευνα για την ασφαλή χρήση συντηρητικών. Σίγουρα όµως η ταύτιση της οµορφιάς µε την υγεία αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο για την παραγωγή ολοένα και πιο αποτελεσµατικών και ασφαλών συντηρητικών.

Μετά από όλα αυτά, εγώ προσωπικά πάω κάποια χρόνια πισω λέγοντας: "παν μέτρον άριστον" και αυτό γιατί ο καρκίνος πλέον παραμονεύει πίσω από όλα τα στοιχεία που περιέχει κάποιος/-α στην καθημερινότητά του/-ης. Οπότε εγώ πιστεύω πως απο τη στιγμή που δεν υπάρχει επιστημονικώς τεκμηριωμένη απάντηση, δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα. Θα συνεχίσω και να τρώω τρόφες με "καρκινογόνα" συστατικά (συντηρητικά κυρίως) και φυσικά θα συνεχίσω να βάφομαι με τα αγαπημένα μου απο αυτά που δυστυχώς ή ευτυχώς περιέχουν την ουσία "paraben". Τα συμπεράσματα δικά σας και σας ευχαριστώ θερμά που διαβάσατε αυτό το post. Να 'στε καλά και να περνάτε όμορφα!

πηγές: wikipedia, google, blogs.

9 σχόλια:

  1. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να τα αποφεύγω όσο γίνεται και διαβάζω τα συστατικά από ότι αγοράζω! Σε πολλά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δεν χρησιμοποιούνται πια ούτως ή άλλως και όσο περνάει ο καιρός θα υπάρχουν πια σε ελάχιστα προϊόντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι οσο να ναι πρεπει να προσεχουμε αλλα δεν φτιανε και αυτοι, φτηνο ειναι τη δουλεια του τη κανει το βαζουν, οταν βρουν κατι αλλο θα χρησιμοποιουν αυτο.. η χημεια ειναι περιεργη επιστημη ασ'το!

      Διαγραφή
  2. Πόλυ ενδιαφερουσα ανάρτηση! Αλλά όπου ύπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά δεν λένε???? σιγουρα δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για το τί τρώμε, τί πίνουμε, τί χρησιμοποόύμε αλλα μέσα από την συνεχή ενημέρωση που μας προσφέρει πλέον το διαδίκτο μπορούμε να επιλέγουμε τι θα αποφεύγουμε και τί όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα! συμφωνω και επαυξάνω αλλα εγω προσωπικα θα σε συμβουλευα αμα ψαχνεις κατι στο web να το ψαχνεις αρκετα γιατι ο καθενας λεει τα δικα του. Πχ να σ πω για μενα που ασχολουμαι με τη Διατρολογία, υπάρχουν αλλοι οι οποιοι υποστηριζουν οτι η ασπαρταμη ειναι καρκινογονος ουσια, αλλοι οχι, χωρις να εχει αποδειχτει κατι απο καποια απο τις 2 κατηγοριες! Οποτε πολυ ψαξιμο και διαβασμα!

      Διαγραφή
  3. Όντως θέλει πολύ ψάξιμο η υπόθεση! Αλλά αφού δε μπορούμε ακόμα να ξέρουμε τι αποτελέσματα έχουν όλα αυτά τα χημικά το καλύτερο (για μένα τουλάχιστον) είναι να το ψάχνουμε πολύ και όσο μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς "επικίνδυνα" συστατικά.. και όσον το δυνατό πιο βιολογικά..
    Μια μόνο παρατήρηση θα ήθελα να εβλεπα τις πηγές που τα βρήκες να φαίνεται πιο ολοκληρομένο το ποστ, αφού λογικά είνια απο έρευνες τα παραπάνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις δίκιο σε αυτό που λες! καλό είναι να αποφεύγονται αλλα είναι μερικά πράγματα που δεν αποφεύγονται :Ρ Πιστεύω έκανα μια καλη και σωστη πανω απο όλα αναρτηση και δυστυχως σχετικα με τις πηγές, τα γράφω πολύ γενικά γιατί ήταν πολλά, και τα περισσότερα ήταν στα αγγλικά. Επίσης ο Η/Υ δεν αποθηκεύει ιστορικό για κάποιο λόγο οπότε όπως καταλαβαίνεις μου είναι λιγο δυσκολο. Πάντως αμα ψάξεις σε αυτα τα τρία σίγουρα θα βρείς απαντησεις! σ' ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου!

      Διαγραφή

gif kisses photo: kisses kiss.gif
gif kisses photo: kisses kiss.gif
Brown Bobblehead Bunny